Omvärldsbevakning
Hur vi sparade vår kund
30 000 kronor

Bevaka din marknad helt kostnadsfritt

Nyligen hörde en kund av sig till oss och frågade om det verkligen var kostnadseffektivt att fortsätta prenumerera på sin tjänst för omvärldsbevakning. Tjänsten tillhandahölls av en av de större aktörerna i branschen, och kunden uppgav att de betalade 30 000 kronor om året för den. Tjänsten hade till uppgift att hålla reda på sju sökord. Resultatet mailades sedan tillbaka till kundens e-post en gång om dagen.

Efter närmare inspektion insåg vi att resultaten från kundens dyra omvärldsbevakningstjänst matchade sökresultaten i Google under nyhetsfliken. Alltså betalade kunden med andra ord 30 000 kronor om året för en robot som googlade sju sökord och mailade tillbaka resultaten.

Google erbjuder den här omvärldsbevakningen helt gratis genom tjänsten Google Alerts.  Börja bara med att välja vilka sökord du vill bevaka, Google skickar sedan ut automatiska aviseringsmail till dig.

Så här gör du för att spara 30 000 kronor om året:

  1. Gå först in på https://www.google.se/alerts
  2. Fyll sedan i sökorden eller fraserna du är intresserad av
  3. Tryck därefter på ”Visa alternativ” för att ställa in källor och hur ofta du vill ta emot aviseringar
  4. Tryck slutligen på ”Skapa avisering”

När ska man köpa omvärldsbevakning?

När kan det då vara kostnadseffektivt att köpa in omvärldsbevakning som tjänst? 

Utifrån ett tekniskt perspektiv så handlar omvärldsbevakning om att bevaka specifika förändringar på enskilda hemsidor. När det till exempel rör sig om en större mängd hemsidor som behöver bevakas för förändring, kan det faktiskt vara värt att automatisera processen. Exempelvis kanske du vill hålla koll på dina konkurrenter. Släpper de nya produkter? Gör de förändringar i företagsledningen eller liknande saker? Vill du kontinuerligt ha svar på denna typ av frågor kan en inköpt omvärldsbevakningstjänst vara en investering för dig.

Det finns även en del information som dröjer innan den hamnar i Googles toppresultat, om den ens gör det alls. Då kan det också vara en bra idé att titta på hur man kan automatisera processen.

Vi på Kopparköket har lång erfarenhet av att automatisera bevakning och samla in data från flertal öppna källor på nätet. Kontakta oss så berättar vi mer.