Bygga hemsida med
Elementor - Site Builder

Allt fler företag eller föreningar väljer att utveckla sina hemsidor i en site builder, för att snabbt komma igång med sin hemsida och dessutom kunna fokusera på design och innehåll. På senare tid har det dessutom blivit allt populärare att använda sig av site buildern Elementor i WordPress. Den här artikeln ger lite tips på vad man ska tänka på om man vill använda sig utav en site builder, eller på svenska, hemsidebyggare.

Vad är en Site Builder?

En site builder är ett onlineverktyg där man med hjälp av dra-och-släppfunktioner och komponenter kan designa sin hemsida precis som man vill ha den. Om du exempelvis vill ha en rubrik med en knapp så drar man bara in en rubrik-komponent och en knapp-komponent direkt på sidan med muspekaren.

Tidigare fick man antingen ta hjälp av en utvecklare för att koda upp sin hemsida, eller använda sig av så kallade WordPress-teman. Båda dessa metoder har sina respektive för- och nackdelar. Exempelvis kan en duktig utvecklare göra din hemsida unik, men kostnaden att förvalta en hemsida som har kodats är inte alltid ekonomiskt försvarbart. WordPress-teman kan man ladda ner gratis i WordPress eller köpa omkring 1000 kronor. Då kan man helt fokusera på innehållet på hemsidan. Problemet med WordPress-teman är dock att man blir totalt låst i hur temat är uppbyggt. Med en site builder kan du själv designa hemsidan rent grafiskt, och dessutom ha full kontroll på allt. Du kan dessutom dra nytta av färdiga medföljande mallar.

Det finns två kategorier av site builders

  1. Webbhotellens egenutvecklade site builders
  2. Fristående företag som endast sysslar med site builders.

 

Webbhotell såsom One.com och Loopia har länge haft egenutvecklade site builders som oftast marknadsförs som kostnadsfria, eller som en del i ett webbhotellspaket. Det finns även nya uppstickare, till exempel Visma. Visma är främst kända för sina bokföringsprogram, men de tillhandahåller även Visma Website – vilket är en helhetslösning där man har bokföring, fakturaprogram och hemsida på ett och samma ställe.

En av de allra största site builderna är Elementor. Elementor är en plugin för WordPress, och dessutom ett fristående företag som enbart sysslar med att utveckla sin site builder. Site buildern finns både som gratisversion och som premiumversion. Kopparkökets hemsida är helt uppbyggd i gratisversionen av Elementor.

Fördelarna

1 . Man slipper koda och kan fokusera på design av hemsidan

Med hjälp av dra-och-släppfunktioner kan man snabbt bygga sin hemsida, utan att behöva skriva en endaste rad med kod. Oftast kommer site builders dessutom med färdiga mallar, och det enda man behöver göra är att ändra färg på komponenterna och sätta sin egen prägel på dem.

2. Det går snabbt

Om man googlar ”använda sitebuilder” så ser man ofta ett viktigt säljargument, nämligen ”Bygg din egen hemsida på endast 5 minuter”. Detta påstående är extremt missvisande, men det går definitivt snabbare att ta fram en hemsida med en site builder än med de andra metoderna.

3. Gratis standardkomponenter

Du kan få bildkaruseller, animationer, knappar och bakgrundsvideos med mera, helt gratis. Dessa är dessutom enkla att använda. Du drar bara in komponenten där du vill ha den direkt på sidan. Funktionen finns i de allra flesta site builders, och oftast fungerar dem smärtfritt.

4. Mobilanpassning

Ett klassiskt problem som uppkommer vid utveckling av hemsidor är att det finns ett oändligt antal skärmstorlekar som man måste ha i åtanke. Om man vill att hemsidan ser perfekt ut på både mobil, surfplatta och dator så är site builders väldigt bra på att hantera detta. En bra site builder har detta inbyggt och korrigeringar kan göras direkt i programmet.

Nackdelarna

1 . Inlåsningseffekt

Site builders som är utgivna av webbhotellsföretagen själva har som enda uppgift att hålla kvar dig som kund på webbhotellet. Om du bygger din hemsida i en sådan site builder behöver du också veta om du kan kopiera din hemsida och flytta det till ett annat webbhotell, om du så önskar göra detta i framtiden.

Ett klassiskt exempel kan du läsa om här.

Här ser vi ett företag som skriver i Vismas forum att de vill flytta sin hemsida från Vismas plattform till Loopia. Svaret som företaget får är att det inte går, och att de får bygga om sin hemsida hos den nya leverantören. Bygger du istället sidan i Elementor kommer detta inte vara ett problem. Du kan flytta din Elementor-sida till vilket webbhotell som helst.

2. Kompatibilitet med andra plugins

Fördelen att använda WordPress tillsammans med Elementor är att både Elementor och många andra tredjeparts-plugins har utvecklats så att de ska fungera väl med varandra. Om vi exempelvis tar det populära kontaktformuläret i WordPress, Contact form 7, så har utvecklaren skapat en komponent i Elementor som gör att användaren kan dra och släppa in kontaktformuläret direkt på sidan. När man använder sig utav webbhotellens egenutvecklade site builders så är man begränsad till deras komponenter, vilka kan ha varierande kvalitet.

3. Hemsidan blir långsam

En dåligt uppbyggt site builder kan göra hemsidan väldigt seg. Hemsidans laddningshastighet har blivit allt viktigare nyckeltal i sökmotorsoptimeringssammanhang. Google rankar nämligen snabba hemsidor högre än långsammare hemsidor för ett givet sökord. Här kan även användning av Elementor göra din WordPress-sida långsam. 

Lyckligtvis finns det metoder för att snabba upp hemsidan trots användningen av site builders. Vi kommer snart skriva en artikel angående detta.

4. Sökmotors optimeringen kan bli krångligare

Det populära sökmotorsoptimeringsverktyget Yoast för WordPress fungerar bra med Elementor. Nackdelen är att man inte kan se Yoasts förbättringsförslag på samma sida som man designar hemsidan. Webbhotellens egenutvecklade site builders kan ha de mest grundläggande funktionerna för sökmotorsoptimering inbyggda, men de flesta saknar den funktionalitet som erbjuds i WordPress via Yoast. Exempelvis finns det funktioner för att fylla i Meta Titel och Meta Beskrivningar, men man får inga löpande förbättringsförslag på deras plattformar som man kan få med Yoast.

Slutsats

Site builders är egentligen ingenting nytt, i början av 2000-talet kunde man bygga hemsidor i Microsoft Publisher, senare kom även Adobe Dreamweaver. WordPress i sin renaste form är också en site builder, men utvecklingen har gått framåt och konkurrensen på marknaden är ganska hård. Framförallt behöver man inte längre vara en utvecklare för att bygga en hemsida. Att använda Elementor är den absolut enklaste sättet att ha fullständig kontroll över sin hemsida. Man kommer dessutom väldigt långt bara med gratisversionen.

Kund Case

Det vanligaste caset som kommer till Kopparköket är att kunden efterfrågar mer kontroll över sin hemsida. Kunden kanske redan har en WordPress-sida, men designen är låst till ett WordPress-tema. Om temat dessutom är specialutvecklat för kunden av en utvecklare är det ännu svårare att själv ta över kontrollen över hemsidan. Det är därför väldigt viktigt att utvecklaren inte bara lämnat källkoden efter sig, utan också dokumentation för den.

Vill ni ha hjälp med att komma igång i Elementor, så tveka inte att höra av er till oss. Vi ger alltid en timmes gratis konsultation till nya kunder